Batterij

Batterij

Een batterij en een accu doen net hetzelfde: chemische energie omzetten in elektriciteit. Maar ze zijn samengesteld uit andere materialen. Terwijl een batterij uitsluitend uit droge elementen bestaat, bevat een accu ook chemische vloeistoffen.

Batterijen steken overal hun neus in

Er zit een batterij in je horloge, in je gsm, in de afstandsbediening, in het hoorapparaat van je opa, in laptops, in iPods,... kortom, in alle apparaten en toestellen die stroom nodig hebben en niet (voortdurend) met een stopcontact verbonden zijn. Batterijen heb je in alle soorten en gewichten. Zo zijn er platte knoopbatterijtjes voor je horloge. Met stevige, zware exemplaren kun je dan weer je draagbare radio laten spelen.

Denk aan het milieu

Ondertussen heb je wel begrepen dat een batterij tjokvol metalen zit, zoals cadmium en kwik. Van een chemische reactie zou anders geen sprake zijn. Lege batterijen horen dus niet bij het gewone afval maar bij het klein chemisch (of gevaarlijk) afval.

Biobrandstof

Red onze planeet! Gebruik water en wind!
Om elektriciteit te maken hebben we beweging nodig. In de klassieke elektriciteitscentrales komt die van verhit water, stoom dus, die opgewekt is door de verbranding van grote hoeveelheden gas of aardolie. Maar deze brandstoffen raken langzaam uitgeput.
Gelukkig zijn er ook andere stoffen die bij verbranding hitte veroorzaken en die onuitputtelijk zijn. Huishoudafval bijvoorbeeld of suikerbieten. Dit zijn biobrandstoffen. En waarom zou alleen stoom beweging kunnen veroorzaken? De wind kan dat even goed. Water trouwens ook. Je moet het dan wel eerst opslaan met een dam.