Bliksem

Bliksem

Donderwolken zitten tjokvol ijskristallen en waterdruppels, die hevig heen en weer bewegen. Daardoor ontstaat wrijving en ontwikkelt zich statische elektriciteit. Als al die opgebouwde elektrische energie vrijkomt, krijg je bliksem. Meestal volgt er nog een stevige donderslag.

Hoe beveilig je je tegen de bliksem?

Je bent op wandel in een bos en plots breekt een onweer los. Wat doe je dan best?

Zorg ervoor dat de bliksem jou niet uitkiest als bliksemafleider. In een stad loop je nauwelijks gevaar, maar in een open vlakte of op een waterplas is dat anders. Zoek een veilige plaats op (dus zeker geen boom!).
Als je geen veilige plek vindt, ga dan snel op je hurken zitten. Leg je armen rond je knieën, hou je hoofd omlaag en vermijdt zoveel mogelijk contact met de grond.

De pijnlijke vinger van Benjamin Franklin

De Amerikaan Benjamin Franklin (1706-1790) leefde in een tijd dat de mensen nog niet wisten dat bliksem ontstaat door kortsluiting in de lucht. Zelf vermoedde hij dat er elektriciteit in het spel was.
Waaghals Benjamin liet in 1752 tijdens een onweersbui een vlieger op, waar hij met een touw een sleutel aan had vastgebonden. Hij hield zijn vinger vlak bij de sleutel.
En ja! De bliksem sloeg in op de vlieger en uit de sleutel sprong een enorme vonk over naar zijn vinger. Reken maar dat die vinger pijn deed. Toch was Benjamin blij: bliksem was dus écht elektriciteit. Al een jaar na dit experiment stelde hij trots zijn uitvinding voor: de bliksemafleider. Die vangt de inslaande bliksem op en geleidt die naar de aarde. Zo wordt een boel schade vermeden.


Ken je de technicus bliksembeveiliging?