Elektrische stroom

Elektrische stroom

Elektriciteit die zich verplaatst langs een geleider. De hoeveelheid elektronen die gedurende een bepaalde tijd in beweging zijn, noemen we stroomsterkte. Stroomsterkte wordt uitgedrukt in Ampère (A).

Stroom is niets anders dan avontuurlijke elektronen.

Hoezo?
Elk voorwerp bestaat uit minuscuul kleine deeltjes, atomen. In zo’n atoom zit een kern waarrond een pak elektronen rondjes draaien, zoals de planeten rond de zon. De kern is positief geladen, de elektronen hebben een negatieve lading.

Tegengestelden trekken elkaar aan en dus blijven de atoomkern en de elektronen altijd gezellig samen. Behalve de elektronen die in de buitenste cirkel draaien: door de grotere afstand voelen ze zich net iets minder aangetrokken tot ‘hun’ atoomkern en zoeken ze al eens het gezelschap op van een ander atoom. Deze avontuurlijke elektronen noemen we vrije elektronen en zo’n troep rondreizende elektronen heet gewoonweg: elektrische stroom.

Elektriciteit en water

Meer weten over het verschil tussen stroom, spanning en weerstand? Om het verschil duidelijk uit te leggen wordt soms een vergelijking gemaakt met stromend water. Kijk eens hier