Geleider

Geleider

Een voorwerp of materiaal dat elektrische stroom doorlaat.

Hoe hoger de temperatuur van een geleider, hoe meer de elektronen gaan trillen en hoe slechter ze de stroom laten vloeien. Hoe hoger de weerstand dus. Draai die redenering om en je begrijpt meteen dat sommige metalen bij extreme vrieskou heel goed gaan geleiden.
Titanium bijvoorbeeld heeft bij een temperatuur van -272,8 °C niks, noppes weerstand. Zero Ohm dus. Wetenschappers zoeken uit alle macht naar nog meer supergeleiders. Die kunnen ervoor zorgen dat bij het stroomtransport over het kabelnetwerk veel minder elektriciteit verloren gaat.

Menselijk lichaam

Wist je dat water meer dan de helft van jouw lichaamsgewicht uitmaakt? En dat er in lichaamsvocht allerhande zouten zitten? Het menselijk lichaam is dus een goede geleider en daarom moeten we goed uit onze doppen kijken als er elektriciteit in de buurt is. Raak bijvoorbeeld nooit een elektrotoestel aan met natte handen en kijk uit voor prikkeldraad die onder stroom staat.

Dik laat lekker stromen

Let buiten eens op de hoogspanningskabels aan elektriciteitsmasten. Die zijn een pak dikker dan dat flinterdunne draadje waarmee jij je proefjes uitvoert. Niet toevallig, want niet alleen de stof bepaalt hoe goed de stroom geleid wordt, ook de afmetingen zijn van tel. Hoe dikker de draad, hoe meer stroom kan vloeien. Die kanjers van draden beschermen met plastic lukt dan ook niet. Porselein en glas zijn voor deze topgeleiders wel prima isolatoren.