Schakelaar

Schakelaar

Met een schakelaar kun je de stroom in een stroomkring onderbreken of doorlaten. Er bestaan verschillende schakelaars. Een paar voorbeelden.

Je haardroger heeft een schuifschakelaar, waarmee je de temperatuur kunt regelen. Wasmachines zet je aan met een draaischakelaar. En de richtingaanwijzer in een auto is een mooi voorbeeld van een tuimel-schakelaar.

Verkeerslichten: rijden maar, of nee: stoppen!

Schakelaars doen ook de verkeerslichten op straat aan- en uitspringen. Nee, niet met een knopje waarop iemand moet drukken. De ongelukkige met die job zou snel vingerkrampen krijgen en compleet tureluurs raken. En het verkeer zou ook snel compleet in het honderd lopen. Goddank bestaan er schakelingen waarbij computers het werk doen.

De computer: diep vanbinnen een simpele jongen

Met een computer kun je ingewikkelde dingen doen. Maar wist je dat onder dat stoere uiterlijk een simpele, elektrische machine schuilgaat? De computer bestaat uit miljoenen schakelaars die korte stroomstootjes geven. Allemaal samen vormen ze een programma dat moeilijke berekeningen kan maken of jou meeneemt in een opwindend computerspel.